Laga taket nu och undvik framtida problem

Det är dyrt att laga taket, men än dyrare att låta bli. Har du upptäckt en skada på taket på någon av dina byggnader kommer du spara tusenlappar genom att åtgärda problemet redan idag med takläggare i stockholm.

Laga tak
Tak och husgrund tillhör de viktigaste delarna på huset, tillsammans med husväggar, elektricitet och VVS. Om du får problem med taket, om det börjar läcka in eller om det uppstår mögelskador på vinden på grund av att väta kommer in så kan de problemen lätt sprida sig. Därför är det klokt att regelbundet kontrollera hustaket, både utvändigt men också vinden, samt snabbast möjligt reparera skadan.

Laga själv eller anlita firma?
Idag är det många som håller i plånboken lite extra. Istället för att anlita byggfirmor så renoverar och bygger många svenskar själva. Men det är stor skillnad på att bygga en altan eller slå upp en vägg och att laga taket på huset, garaget eller sommarstugan. För att garanterat få ut på försäkringen måste arbetet vara fackmannamässigt utfört. Därför bör de flesta husägare anlita en takläggare för att jobbet både ska täckas av försäkringen och hålla i många år framöver. Har du ett utedass vid sommarstugan kan du naturligtvis laga det på egen hand, men byggnader som har ett stort ekonomiskt värde bör överlåtas till professionella hantverkare.

Undvik framtida problem
Den främsta anledningen till att fastighetsägare skjuter upp takarbeten är just att det kan kosta en del. Naturligtvis kan du göra ROT-avdrag på arbetskostnaden, men det är ändå inte gratis. Problemet med att skjuta upp för länge är att det i slutändan kommer att kosta mycket mer, än om du reparerar på en gång. En lös takpanna blir snart fem. Den trasiga öppningen på 20 centimeter blir plötsligt en meter. Det kan gå snabbt.

Förutom att du kommer att spara pengar på att laga taket idag, så är det också smart att förebygga fler skador. Så gott som alla märker av klimatförändringarna. Vi har fått starkare stormar, kraftigare regn och däremellan torka. Allt sådant sliter också på huset och taket. Du vill var säker på att ditt hustak klarar en höststorm i klass med Gudrun. Lösa plåtdelar eller pannor kommer både göra taket mindre stabilt, men kan också flyga iväg också skada andra saker. I värsta fall människor eller djur. Är det strömavbrott på grund av en storm vill du inte behöva oroa dig för taket, utan istället arbeta och fokusera på att få värme i kaminen eller gasolköket.

Ett annat problem som är viktigt att förebygga är allergier. Får ni en mögelskada kan det ibland vara svårt att få bukt med den på allvar. Det finns personer som bokstavligen behövt flytta från sina hem på grund av att bostaden gjort dem sjuka.