Därför ska du välja flyttfirmor med RUT-avdrag

För några år sedan var flyttfirma erixonflytt.se inte det vanligaste alternativet när det var dags att byta bostad. Istället samlade man vänner och familj som fick agera bär- och transporthjälp – vanligtvis i utbyte mot pizza när flytten var klar. Idag ser det dock annorlunda ut. Allt färre vill hjälpa till med en flytt och allt stök som en sådan innebär, samtidigt som det startas fler och fler flyttfirmor runt om i landet. Det stora utbudet av företag innebär naturligtvis hård konkurrens för flyttfirmorna, men det gör det också lättare för kunden att hitta ett företag som är både billigt och bra.

När du ska anlita en flyttfirma rekommenderar vi dig att uteslutande välja en som erbjuder RUT-avdrag. RUT-avdraget är en skattereduktion som gör det möjligt för dig att reducera kostnaden med hela 50 %. Här nedan berättar vi mer om hur RUT-avdraget fungerar i samband med flytt och vad du ska titta på för att säkerställa att flyttfirman kan erbjuda dig detta.

Varför företag med RUT-avdrag?
En flyttfirma som kan erbjuda dig RUT-avdrag är också registrerad för F-skatt. Om firman inte betalar F-skatt är det inte ett registrerat företag och det är du som kund som kommer behöva stå för arbetsgivaravgifterna om du väljer att anlita. F-skatten är således ett bevis på att företaget är seriöst och att du har rätt att få avdrag som privatperson.

Vi förstår att det kan kännas lockande att välja en mindre firma utan F-skatt, just eftersom priserna vanligtvis är lägre. Viktigt att komma ihåg är att slutkostnaden dock kan bli mycket högre än om du hade valt en seriös flyttfirma från start. Det är heller inte ovanligt att flyttfirmor utan F-skatt inte har något yrkestrafiktillstånd, vilket gör det olagligt för dig att anlita dem.

Så fungerar RUT-avdraget vid anlitande av flyttfirma
RUT-avdraget har gjort det möjligt för allt fler att kunna anlita en flyttfirma i samband med flytt. Som tidigare nämnt ger avdraget dig möjlighet att reducera din faktura med 50 %. Observera att avdraget endast kan användas på arbetskostnaden och inte för att reducera kostnad för material eller produkter, t.ex. flyttkartonger och emballage.

För att kunna använda RUT-avdraget gäller det inte bara att flyttfirman har F-skatt, utan även du som kund måste uppfylla några krav.

• Du måste anlita flyttfirman i privat syfte, t.ex. när du flyttar från en bostad till en annan.
• Du måste betala skatt i Sverige.
• Du måste vara minst 18 år gammal.
Sammanlagt har du 50 000 kronor om året att nyttja för både RUT- och ROT-avdrag. Är du osäker på om du har avdrag kvar att nyttja eller om du uppfyller villkoren kan du alltid kontakta Skatteverket.